Perledesign blog

Perledesign blog

Hva skjer i glassverkstedet?

Hovedformålet med denne bloggen er å gi litt ekstra informasjon til de som kjøper mine smykker og andre interesserte. Her gis det litt "behind-the-scenes" informasjon om det å lage glassperler og smykker. Smykkene selges på www.perledesign.com.

Jeg støtter KiooLulu - et hjelp-til-selvhjelp prosjekt for kvinner i Kenya

Høst 2012Posted by Perledesign Wed, September 19, 2012 19:06:18

KiooLulu er et selvhjelpsprosjekt i Kenya for kvinner der disse får lage glassperler og skape seg en arbeidsplass. KiooLulu-prosjektet ble startet av danske Marianne Sommer og har allerede etter to år 10 arbeidsplasser. Smykkelagere og glassperlelagere i Danmark og Norge (og kanskje flere land?) samler høsten 2012 inn penger til utstyr til perleverkstedet i Kenya slik at de kan etablere flere arbeidsplasser. Jeg har lagt ut flere anheng for salg der kjøpssummen går uavkortet til KiooLulu-prosjektet.

Kjøper du et anheng er du med og hjelper. Kan kjøpes her: http://epla.no/shops/perledesign/

Queen of unfinished projects

Høst 2011Posted by Perledesign Mon, September 19, 2011 11:14:33

Da jeg så denne tittelen hos en annen smykkemaker, traff den skikkelig. Jeg er Queen of unfinished projects! - Men det var godt å se at jeg ikke er alene.

Hodet mitt er så fullt av ideer, og det er så morsomt å sette igang med nye ting. Ofte må perlene ligge og modne litt underveis i prosessen, for at jeg skal finne den rette designen. Men så har det tendens til å hope seg litt opp, da. Noen ganger blir nesten-ferdige prosjekter liggende, og det er egentlig bare dumt.

Nå har jeg bestemt meg for å rydde opp litt og fullføre disse nesten-ferdige prosjektene. Her er noen slike som jeg nettopp har fullført de siste 10% på:

Denne har ligget nesten ferdig i mer enn 1 år. Det var ikke mye som gjensto, så nå er glad for å fått den ferdig. Her er det masse små og store perler i bronse/kobber-brunt, ispedd rosa, lysgrønt og gult. I nakken er perlene vevd sammen til et fast bånd.

De store håndlagede glassperlene på disse kjedene lagde jeg for et par år siden. Jeg lekte meg med gullfolie og hadde ikke noen spesielle planer med dem. Etter hvert fant jeg fram halvedelstender og ferskvannsperler i matchende farger. Sølvet ble laget i en annen anledning. Etter en lang modningstid begynte jeg å montere det sammen. Og nesten ferdige ble de liggende og samle støv.

Det var en god følelse å gjøre dem ferdige. Og flotte ble de (synes jeg).

Her ligger noe på et temmelig uferdig stadium. Jeg har ikke kommet lenger enn til å finne perler som passer sammen med den håndlagede perlen som kommer til å utgjøre anhenget. Det tar nok litt tid før disse har modnet ferdig. Jeg har flere slike som ligger og godgjør seg.

Perler som samleobjekt

Vår 2010Posted by Perledesign Tue, June 29, 2010 08:35:46

Man skulle kanskje tro at man ikke kjøper perler og smykker av andre når man lager smykker selv. Men jeg blir lei av egne ting og kjøper derfor smykker til meg selv fra andre smykkelagere, og det siste året har jeg også kjøpt noen veldig flotte håndlagede glassperler fra perlekunstnere i Tyskland og USA. Dette er samleperler - collector's beads.

Den første veldig flotte, veldig kostbare perlen jeg kjøpte er denne nydelig sjøhesten, som er signatur-perlen til en perlekunstner i USA som heter Kimberly Affleck.

I månedsvis har jeg ruget på hvordan jeg skulle få laget et smykke til meg selv med denne perlen. Jeg har gjort flere forsøk som jeg har demontert igjen før jeg fant ut at jeg skulle gi meg i kast med beadweaving, en for meg ny teknikk som involverer en hel mengde bittesmå perler.

Innkjøp av perler ble gjort, og perlene blandet til en "suppe".

Deretter fulgte mange, mange manger timer treing og sying. Første forsøk ble klippet opp igjen. Men etter hvert som kjedet vokste koste jeg meg mer og mer. Til slutt ble det slik:

Noe helt annet enn lampwork

Vår 2010Posted by Perledesign Fri, June 11, 2010 14:45:22

Jeg kjøper perler når jeg ser noe jeg liker, selv om jeg ikke akkurat da har noen planer for hva jeg skal gjøre med dem. Noen ganger blir de liggende i rugekassen ganske lenge.

Disse blomsterperlene er i matt lucite, som er et plastmateriale. Plast står ikke så høyt i kurs hos meg (når det gjelder smykker), men akkurat disse blomstene synes jeg er veldig nydelige. Delikate farger, og tynne, lette, luftig halvtransparente i utførelsen. Så tynne og lette blomster får man ikke med glass. Fordelen med plast er jo også at det er veldig lett.

Det er vanskelig å begrense seg - jeg ender til slutt opp med dette utvalget:

Etter et år eller to med ruging får jeg lyst til å lage noe. Beadweaving (perleveving) er en teknikk som ikke har interessert meg så veldig tidligere, men plutselig får jeg ånden over meg. Hva trenger man da? Jo, massevis av bittesmå perler (sead beads). Altså, til butikken for å kjøpe enda mer perler. Så sitter jeg med dette:

For noen herlige farger!!! Jeg, enfoldige sjel, jubler inni meg. Jeg har lyst til å lage freeform beadweaving, og har lest at man først skal lage "beadsoup" av perlene. Så jeg lager perlesuppe:

Så blir det vanskeligere. Where to go from here???? Etter å ha ruget i enda noen uker skrider jeg til verket. Perler tres, tråder veves inn og ut av hverandre, blomster og blader veves inn. Dette tar tid! Konsentrasjon. Jeg gjør litt nå og litt da. Skrivebordet mitt domineres av små rosa perler. Det tar en uke, to uke, tre? - jeg kommer ut av tellingen. Men så en dag er det endelig ferdig:

Mitt første smykke med perlevev! Er litt stolt av meg selv, for det var ikke så enkelt. Men det var kjekt å lage - deilig å slippe hemningene, gøy å la kreativiteten leke fritt.

Det blir ikke det siste. Jeg har kjøpt mer perler i andre farger. Men det blir noe helt annet......

Mange mulige kombinasjoner....

Vår 2010Posted by Perledesign Wed, April 28, 2010 17:37:30

Når man skal sette sammen et smykke må man først finne ut hvilke perler som passer sammen. Her har jeg satt sammen perler i tre farger som utgjør en komplementær triade, noe som refererer til fargenes relative plassering på fargehjulet. Fargene i en komplementær triade framhever hverandre på en positiv måte.

Det neste er å finne ut hvordan perlene skal plasseres i forhold til hverandre. Mange ganger trer jeg flere varianter før jeg bestemmer meg. Her er tre varianter:

Jeg endte opp med å lenke sammen perlene med kraftig sølvtråd, og det ferdige armbåndet ble seende slik ut:

Låsen mangler, for jeg var gått tom da bildet ble tatt...

Blått-i-blått

Vår 2010Posted by Perledesign Thu, April 08, 2010 09:33:29

Jeg har endelig fått laget et skikkelig sett med perler igjen. (Forrige settet som ble til smykke ble laget i januar, og det begynner å bli en stund siden).

Når jeg setter meg ned for å lage perler gjør jeg det ofte på denne måten: jeg velger meg ut en fargepalett - ofte med begrenset antall farger - ser for meg stil/tema - og så lager jeg mange perler med variasjoner over samme tema. Jeg lar kreativiteten flyte fritt fra perle til perle og prøver å lage så mange forskjellige som mulig. Det er sjelden jeg lager smykker med bare like perler. Det er også sjelden jeg planlegger designen veldig nøye på forhånd, for jeg ender likevel opp med noe annet enn det jeg har planlagt.

Dagens perler er blå-blå-blå:

Så sitter jeg med en rad perler og lurer på hva jeg skal gjøre lage av dem. Jeg har ennå ikke bestemt meg for om det blir kjede eller armbånd. Hvis jeg skal lage kjede må jeg muligens lage noen perler til....

Ofte prøve-trer jeg med litt forskjellig tilbehør, for å se an hvordan det ser ut. Her er en variant med glatte keramikk-disker i sølv (øverst), og en variant med Bali-sølv (nederst). Jeg elsker Bali-perler, men heller til keramikken denne gangen.

Nytt år, nye perler

Vår 2010Posted by Perledesign Mon, February 22, 2010 12:25:15

Nå har det sett stille ut på nettsiden og bloggen min de siste 2-3 månedene (du verden så fort tiden går!). Men helt stille har det ikke stått. Jeg har eksperimentert med nye stiler og nye perler. Noe egner seg ikke for å vise fram. Men nå har jeg kommet fram til en ny design som jeg liker veldig godt. Her er noen smakebiter:

Her er det flere lag glass oppå hverandre, bl.a. et lag med ekte bladgull. Hva dette skal bli? Akkurat disse perlene her kan gjerne bli anheng. Men så kommer jeg nok til å lage noen smykker med perler som disse - så lenge jeg synes det er moro å lage dem. Og så får jeg jo se an responsen, da - om det er noen som liker dette.

Sprukne drømmer

Høst 2009Posted by Perledesign Sun, November 01, 2009 22:12:52

Det er en del perler som av forskjellige grunner blir ødelagte underveis i prosessen. Her er et eksempel:

Jeg hadde lyst til å lage noen perler med steinmotiv i rosa som jeg kunne bruke sammen med rosenkvarts i et kjede. Jeg hadde allerede gjort dette med lilla glassperler med steinmotiv sammen med amethyst.

Glad og fornøyd lagde jeg en hel serie med perler som jeg var veldig fornøyd med (se bildet). Dessverre viste det seg at jeg noe av glasset jeg brukte ikke var kompatibelt med hverandre, til tross for at alt glasset skulle ha samme varmeutvidelseskoeffisient (COE 104).

Hva skjer da? Jo, da sprekker perlene under nedkjølingen. Det synes ikke så godt på bildet, men alle perlene har sprekk langs midten i lengderetningen. Jeg rakk å ta bilde før de datt fra hverandre, hvilket de nå har gjort. Det er ikke moro. Flere timers arbeid gikk fløyten.

Hva gjør man? Jo, man prøver igjen med en annen kombinasjon av glass. Jeg hadde jo fortsatt lyst til å lage det kjedet med rosenkvarts. Siden jeg ikke liker å gjenta ting, endret jeg designen litt. Jeg la inn en gullåre i steinen, i tillegg til sølvåren som jeg også hadde i de andre perlene. Jeg synes perlene ble riktig så pene, og heldigvis: De var hele!

Endelig kunne jeg lage kjedet mitt:

Så til dere som kjøper smykker: noen ganger ligger det mer innsats bak enn dere aner.

Next »