Perledesign blog

Perledesign blog

Hva skjer i glassverkstedet?

Hovedformålet med denne bloggen er å gi litt ekstra informasjon til de som kjøper mine smykker og andre interesserte. Her gis det litt "behind-the-scenes" informasjon om det å lage glassperler og smykker. Smykkene selges på www.perledesign.com.

Symmetrisk usymmetri

Høst 2009Posted by Perledesign Mon, October 12, 2009 20:44:34

Jeg må innrømme det - jeg liker det symmetriske. Likevel synes jeg det er flott med dynamikken som ligger i usymmetri. Harmoni og kaos. Kan det forenes?

Jeg har sett litt tilbake på ting jeg har laget. Det typiske er som dette kjedet her i svart og hvitt: harmonien ligger i at perlene er like store og det er like mange perler mellom sølvperlene. Dynamikken ligger i at hver perle er forskjellig. Dette synes jeg er en tiltalende blanding.

Under er et annet eksempel på akkurat det samme. Små og store perler følger et visst mønster som er likt på begge sider. Fargene harmonerer også, men perlene er individuelt forskjellige.

På armbånd holder jeg ofte en stringent orden, med gjennomgående farge, form på perlene likt rundt hele, men med noen variasjoner i mønster. Her er imidlertid et eksempel fra i fjor på et armbånd med mer variasjon enn jeg vanligvis lager. Men selv her er symmetrien nokså streng: stor linseperle på lik plass på begge sider, fargene jevnt fordelt. Dette synes jeg er en vellykket blanding av harmoni og dynamikk.

Under er et annet eksempel - et armbånd med harmoni i størrelse og farge rundt hele, før et lite uromoment bryter monotonien. Jeg liker dette ene innslaget av uro. Siden låsen ofte blir liggende oppå armen, p.g.a. vekten av perlene, blir den grønne perlen også godt synlig når armbåndet henger på armen.

Dette nye svarte kjedet nedenfor er vel noe av det mest usymmetriske jeg har laget. Men tro ikke at perlene er tredd tilfeldig. Jeg har lagt perlene mange ganger før jeg ble enig med meg selv. I mine øyne MÅ det nemlig være en vektmessig harmoni i form og farge på hver side av sentrum for at det skal være pent. Kanskje er det jeg som er trangsynt?