Perledesign blog

Perledesign blog

Hva skjer i glassverkstedet?

Hovedformålet med denne bloggen er å gi litt ekstra informasjon til de som kjøper mine smykker og andre interesserte. Her gis det litt "behind-the-scenes" informasjon om det å lage glassperler og smykker. Smykkene selges på www.perledesign.com.

Sprukne drømmer

Høst 2009Posted by Perledesign Sun, November 01, 2009 22:12:52

Det er en del perler som av forskjellige grunner blir ødelagte underveis i prosessen. Her er et eksempel:

Jeg hadde lyst til å lage noen perler med steinmotiv i rosa som jeg kunne bruke sammen med rosenkvarts i et kjede. Jeg hadde allerede gjort dette med lilla glassperler med steinmotiv sammen med amethyst.

Glad og fornøyd lagde jeg en hel serie med perler som jeg var veldig fornøyd med (se bildet). Dessverre viste det seg at jeg noe av glasset jeg brukte ikke var kompatibelt med hverandre, til tross for at alt glasset skulle ha samme varmeutvidelseskoeffisient (COE 104).

Hva skjer da? Jo, da sprekker perlene under nedkjølingen. Det synes ikke så godt på bildet, men alle perlene har sprekk langs midten i lengderetningen. Jeg rakk å ta bilde før de datt fra hverandre, hvilket de nå har gjort. Det er ikke moro. Flere timers arbeid gikk fløyten.

Hva gjør man? Jo, man prøver igjen med en annen kombinasjon av glass. Jeg hadde jo fortsatt lyst til å lage det kjedet med rosenkvarts. Siden jeg ikke liker å gjenta ting, endret jeg designen litt. Jeg la inn en gullåre i steinen, i tillegg til sølvåren som jeg også hadde i de andre perlene. Jeg synes perlene ble riktig så pene, og heldigvis: De var hele!

Endelig kunne jeg lage kjedet mitt:

Så til dere som kjøper smykker: noen ganger ligger det mer innsats bak enn dere aner.

Symmetrisk usymmetri

Høst 2009Posted by Perledesign Mon, October 12, 2009 20:44:34

Jeg må innrømme det - jeg liker det symmetriske. Likevel synes jeg det er flott med dynamikken som ligger i usymmetri. Harmoni og kaos. Kan det forenes?

Jeg har sett litt tilbake på ting jeg har laget. Det typiske er som dette kjedet her i svart og hvitt: harmonien ligger i at perlene er like store og det er like mange perler mellom sølvperlene. Dynamikken ligger i at hver perle er forskjellig. Dette synes jeg er en tiltalende blanding.

Under er et annet eksempel på akkurat det samme. Små og store perler følger et visst mønster som er likt på begge sider. Fargene harmonerer også, men perlene er individuelt forskjellige.

På armbånd holder jeg ofte en stringent orden, med gjennomgående farge, form på perlene likt rundt hele, men med noen variasjoner i mønster. Her er imidlertid et eksempel fra i fjor på et armbånd med mer variasjon enn jeg vanligvis lager. Men selv her er symmetrien nokså streng: stor linseperle på lik plass på begge sider, fargene jevnt fordelt. Dette synes jeg er en vellykket blanding av harmoni og dynamikk.

Under er et annet eksempel - et armbånd med harmoni i størrelse og farge rundt hele, før et lite uromoment bryter monotonien. Jeg liker dette ene innslaget av uro. Siden låsen ofte blir liggende oppå armen, p.g.a. vekten av perlene, blir den grønne perlen også godt synlig når armbåndet henger på armen.

Dette nye svarte kjedet nedenfor er vel noe av det mest usymmetriske jeg har laget. Men tro ikke at perlene er tredd tilfeldig. Jeg har lagt perlene mange ganger før jeg ble enig med meg selv. I mine øyne MÅ det nemlig være en vektmessig harmoni i form og farge på hver side av sentrum for at det skal være pent. Kanskje er det jeg som er trangsynt?

Kjeder med raku perler

Høst 2009Posted by Perledesign Wed, September 09, 2009 22:17:00

Selv om man har noen flotte perler for hånden, er det ikke bare å slenge dem sammen og så får man et flott smykke. Tvert imot kan en dårlig design ødelegge for ellers fine perler.

Noen ganger setter jeg sammen et smykke flere ganger før jeg er fornøyd. Disse raku-perlene som jeg har skrevet om tidligere har jeg lagt foran meg i utallige varianter. Etter noen ukers ruging har jeg nå landet på disse kjedene:

Jeg kjører med sterling sølv, for jeg liker edelt materiale. Altså har jeg dumpet den rustikke bronse-looken som jeg hadde i første forsøk, selv om bronse kledde akkurat disse perlene.

Disse perlene er mine absolutte favoritter. Først og fremst synes jeg fargene er nydelige. Her er de med matchende krystaller og sterling sølv. Begge kjedene henger litt ned på brystet.

Det ble noen perler til å lage anheng av også. Denne henger i mitt eget sølvfiligran. Dette er et halsgropsmykke.

Månedens kunstner

Høst 2009Posted by Perledesign Tue, August 25, 2009 09:28:20
Her står det litt mer om meg og det å lage perler: http://lissies.gotdns.com/Maanedens_kunstner_haandtverker_designer/maanedens_kunstner_august2009.htm

Dilla på raku perler

Høst 2009Posted by Perledesign Fri, August 21, 2009 12:02:05

Ja, så har jeg fått litt dilla på disse flate perlene med raku og fargespill og dotter. Disse er lysere i fargene enn de forrige perlene. Rett og slett nydelige farger synes jeg.

Litt mer detaljer på bildene som følger. Små kunstverk alle sammen. Klikk på et bilde for å få opp en forstørring. Hvor lang tid tar det å lage en slik perle, tror du?

Kjede med raku-perler

Høst 2009Posted by Perledesign Sun, August 16, 2009 15:17:12

Jeg ble så begeistret for perlene med raku (nedenfor) at jeg måtte lage noe med en gang. Jeg er imidlertid ikke sikker på om dette blir den endelige designen for disse perlene. Kanskje tar jeg det opp igjen og endrer det. Nå må jeg la det ligge og godgjøre seg litt. Av og til er det sånn.

Nye perler med raku

Høst 2009Posted by Perledesign Fri, August 14, 2009 11:51:16

Raku er en type glass som varierer i fargen avhengig av hvordan den blir behandlet i flammen. Det vanligste er å bruke raku "frit" - dvs små biter som man smelter inn i overflaten på perlen. Raku kan variere i fargen fra beige og terrakotta til grønnlig og blålig. Det er en kunst å lokke ut fargespekteret som krever litt trening og eksperimentering.

Her er mitt første forsøk med raku frit. (Det er raku som utgjør flekkene på overflaten). Forøvrig er det brukt standard italiensk transparent glass over elfenbenshvit bakgrunn. Nå er det bare å finne en god design for et smykke med disse perlene. Det kan fort blir litt "too much".....