Perledesign blog

Perledesign blog

Hva skjer i glassverkstedet?

Hovedformålet med denne bloggen er å gi litt ekstra informasjon til de som kjøper mine smykker og andre interesserte. Her gis det litt "behind-the-scenes" informasjon om det å lage glassperler og smykker. Smykkene selges på www.perledesign.com.

Blomsteranheng med sølvfiligran

Vår 2009Posted by Perledesign Sat, July 11, 2009 21:02:28

Noen av sølvfiligranselementene som jeg lagde tidligere i vår har endelig blitt til ferdige smykker. Denne gangen har jeg brukt tsjekkiske glassperler og ikke perler som jeg har laget selv.

Nye armbånd

Vår 2009Posted by Perledesign Thu, July 09, 2009 16:52:21

Nå har det vært stille i verkstedet hele våren. Jeg har vært opptatt med andre ting. Endelig har jeg laget litt igjen. Her er noen perler med den nydeligste grønnfargen jeg vet om. Den er fra Ornela (glassfabrikk i Tsjekkia). Mmmmm.

Det er alltid spennende å kikke oppi bøtta etter at alt har kjølt seg ned. Hmm. Disse ser jo bra ut.

Ooops! Der var det en som ikke tålte behandlinga. Da har jeg slurvet litt før jeg la den i bøtta. Man må se til at glasset er jevnt varmt i hele perlen før man legger den i sanden for avkjøling. Det er den nemlig ikke når man er ferdig å dekorere den. Da er den typisk varmere på den delen man jobbet med sist. Perlen må varmes forsiktig opp igjen, uten at man smelter i stykker noe av dekoren man har lagt på. Det er fort gjort å bli for utålmodig.

Når perlene er tatt av stengene legges de i ovnen for avspenning på 530 grader. Har de overlevd oppvarmingen igjen, så er de klare til bruk. Glasset er avspent og vil ikke sprekke uten av man slenger de i steingulvet eller noe slikt.

Jeg har noen filigranselementer som jeg har laget og har lyst til å bruke sammen med noen glassperler. Hvordan blir det med disse grønne perlene, mon tro?

Tjaaa. Kunne kanskje passe? Kanskje jeg skal prøve noen andre perler jeg nettopp har laget?

Nei. Synes ikke det ble så fint. Dessuten har jeg andre planer for disse blå perlene. Jeg prøver noe mer sprelsk.

I don't think so. Vel. Jeg får finne annet selskap til filigranen. Og hva jeg skal bruke disse rare perlene til vet jeg ikke ennå.

Å lage perlene er en ting. Å finne en god design på smykket er noe annet. Ofte er ideen jeg hadde i hodet ikke så flott når det kommer til stykket. Smykket blir derfor som regel til ved at jeg sitter og legger perler og smykkedeler om igjen og om igjen, flytter og snur og vender på det.

Det grønne armbåndet endte opp slik:

Og det blå slik:

Takk for interessen.

Endelig filigranssnurrer

Vår 2009Posted by Perledesign Thu, May 28, 2009 16:31:42
Ja, endelig fikk jeg ferdig filigranssnurrene til dette turkise kjedet. Jeg har hatt ideen til kjedet helt siden jeg rundt påsketider satt med perlene ferdige og ennå ikke hadde begynt med filigran. Nå har jeg prøvd meg litt fram og har endelig fått til noen snurrer som jeg er fornøyd med. Jeg synes det ble et riktig så pent kjede til slutt.

Sølvfiligran

Vår 2009Posted by Perledesign Tue, May 12, 2009 13:39:51

Den siste tiden har jeg prøvd meg litt fram med sølvfiligrans-arbeid, som jeg har tenkt å kombinere med glassperler.

Filigranssølv har lange tradisjoner i Norge - det er bare å se seg rundt på 17. mai. Men jeg har ikke tenkt å begynne med bunadsøljer, altså. (Det er forøvrig ufattelig mye arbeid i en sølje - mer enn folk aner.)

Jeg har begynt med litt enkel lodding. Her er noen av de første filigranselementene jeg har laget i sterling sølv. De til venstre er banket flate.

Det første smykket med filigranselementer er dette. Englevingen er laget i porselen av Trollsmed, Lise Nilsen.

Englevinge

Vår 2009Posted by Perledesign Wed, April 29, 2009 22:32:16

Det har ikke blitt så mye perlelaging de siste ukene. Her er noe annet som jeg har laget, med en englevinge i porselen som jeg har fått av Trollsmed, Lise Nilsen.

Dette er et halsgropsmykke av et fløyelsbånd og to organzabånd. Sammen med englevingen henger to calla-blomster og 5 ferskvannsperler.

Broken hearts

Vår 2009Posted by Perledesign Wed, March 25, 2009 13:50:52

Ja, ja. Slik kan det også gå......

Det er noen perler som ikke overlever avkjøling i bøtta med vermiculite, for deretter å bli varmet opp i ovnen igjen for avstressing. Spesielt store perler sprekker lett før de er ferdig avstresset. Ideelt sett skulle perlene ha gått rett inn i ferdig oppvarmet ovn med en gang de er ferdige i flammen, men dette har jeg ikke hatt mulighet til. Her var jeg ekstra uheldig ved at alle tre hjertene sprakk.

Rosa er ikke rosa er ikke rosa......

Vår 2009Posted by Perledesign Fri, March 20, 2009 08:41:51

Det er alltid litt spennende når man drar perlene opp av sanden etter at de har avkjølt seg. Alle disse hjertene er laget med en transparent rosa (Effetre Rosato), men resultatet ble forskjellig for alle.

Fra venstre:

1) Dekor er silvered ivory stringer (trynn glasstrå av elfenbensfarget glass blandet med bladsølv) og resultatet er en kjølig rosa farge.

2) Dekor er aventurine stringer (aventurine dekket med klart glass og trukket til en tynn glasstråd). Aventurine (også kalt goldstone) har glimmer fra mange bittesmå kobberpartikler. Resultatet er at hjertet har fått en varm oransjerosa glød.

3) Dekor er Aurae (fra Double Helix) som er redusert (dvs. det er brukt flamme med mindre oksygen og mer propan). Rosafargen har her blitt topaz-farget! Jeg kan tenke meg at det skyldes reduksjonsflammen, mer enn reaksjon med Aurae, men man kan aldri vite.

Det som er så spennende med glass er at man kan få så mange rare effekter; glass som reagerer med hverandre, på elementer du bringer inn som dekor, og på kvaliteten på flammen. Dette kan man ikke lese seg til, her må man bare prøve og teste og finne ut hva man selv liker. Mulighetene er uendelige.

Tuskise kjeder

Vår 2009Posted by Perledesign Fri, March 20, 2009 08:20:07

Turkise perlene har blitt til kjeder. To av dem er ferdige:

De siste perlene har jeg litt andre planer for. Kommer tilbake til det........

Next »